Maria Lichtmis


Maria Lichtmis

2 februari

Maria Lichtmis is de afsluiting van de grote donkere kerst periode. 40 dagen voor kerst halen we tijdens de Sint Maarten optocht het licht naar binnen. De donkere periode begint. Moeder Aarde houd haar adem is en is helemaal in rust. Kerst is de komst van het licht, schenker van leven. En met Maria Lichtmis brengen we het licht weer naar buiten en geven het terug aan Moeder Aarde. Zodat ze, tegen de zwaartekracht in  weer nieuw leven kan geven. 
In vroegere tijden werden er offers gebracht en vuren ontstoken op de velden. Zo hoopte de mensen dat het licht en warmte Moeder Aarde zou wakker maken en haar gunstig zou stemmen. Het was elk jaar weer de vraag of de zaden die in de donkere aarde lagen ook dit jaar weer zouden ontkiemen. Kwam het licht niet in de aarde dan was er een misoogst en dus ellende. 
De verering van de Moeder godin is in vele culturen de basis van het nieuwe leven. Bij de Grieken is het Demeter. De Romeinen hebben Magna Mater en Frija is bij de Germanen de oermoeder. Verschillende verhalen maar één ding hebben ze gemeen. Het is de vrouw die leven geeft. 
Rond 494 na Chr. heeft de kerk 2 februari vast gelegd als dag van de verering van de vrouw, Maria. Heidense rituelen die met de opleving van de natuur te maken hadden werden gekoppeld aan de verering van Maria. Er werden speciale kerkdiensten voor vrouwen geven en het was de tijd om huwelijke aan te gaan. Februari is vrouwen maand. Internationale vrouwendag is nu op 8 februari. 
Februari is ook de maand van de reiniging. Na de donkere periode binnen willen we weer naar buiten. De ramen open gooien en de muffe winterlucht verdrijven. Met de eerste lente kriebels gaat de bezem door het huis. 
Dit herken ik wel. Ook al ben ik absoluut geen huishoud wonder, aan het begin van de lente wil ik altijd de ramen en deuren open gooien en het huis opruimen en ruimte scheppen. Het gevoel van de frisse start, een nieuw begin voel ik zeker. 

Op de Vrije School wordt het laatste licht letterlijk naar buiten gebracht. Kaars restjes, bewaard tijdens de donkere tijd, worden gesmolten en in halve walnotendoppen of kleine bakjes gegoten. Met een klein lontje er in heb je een kaarsje. Bij het eerste daglicht wordt het laatste (kunst) licht naar buiten gedragen en aan de aarde terug gegeven. 
Thuis kan je dat ook doen door een schaal water op tafel te zetten en tijdens het ontbijt de walnootkaarsjes er in te laten drijven. 
In sommige gezinnen staan er bij het ontbijt pannenkoeken op het menu. De ronde gele vorm is de zon die weer sterker wordt. Ik vind dit zelf een prima traditie en hou die graag in eren. 
Op de seizoentafel kan Moeder Aarde en haar wortelkindjes komen. De wederopstanding van de  natuur kan je in het klein nabootsen door een Hyacinten bol of sterrenkers te laten groeien. Vanuit het niets ontgroeit nieuw leven. 


Reacties

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon