Holi Phagwa

"Om zichzelf te verheffen moet elk persoon continu bezig zijn met het bijstellen van zijn opvattingen en levensvisie"

Een mooie zin en een goede boodschap. 
Iets dat wij graag in de praktijk brengen thuis en altijd opzoek zijn naar verbreding van de horizon. Voor ons zelfs maar zeker ook voor de kinderen. En zo kwamen wij vorig jaar voor het eerst in aanraking met het Holi Phagwa. In februari of maart vieren hindoes hun lente feest Holi. In sommige landen, India en Nepal is het zelfs het begin van het nieuwe jaar. 
De oorsprong van het Holi feest is, net zoals veel lente feesten een overwinning van het goede op het kwade. Het licht dat het windt van de duisternis. Een oorsprong die terug te voeren is tot de natuurgoden en later ook een religieuze uitleg heeft gekregen. 

Het Holi feest is in twee delen te splitsen. Het feest wordt ingeluid met het planten van de Holika, een stek van ricinus plant. De dagen worden langer en de planten kunnen weer gaan groeien. De natuur bloeid weer op en dat is te merken aan het gemoed van de mens. Die is ook weer opgewekt en vol goede moed.  40 dagen lang wordt de Holika lief gehad en groot gebracht. Dan op de eerste volle maan zal de offering plaats vinden. Er wordt een brandstapel om het plantje heen gemaakt en een pandit (priester) voert een offer uit. Dan wordt de Holika verwijderd en de brandstapel (het kwaad) in de fik gestoken. En het plantje (het goede) leeft voort. 
De dag na de eerste volle maan is dan de Holi dag. Men komt samen en wenst elkaar een goed nieuwjaar, voorspoed en een vrolijk jaar toe. Subh Holi. Men bestrooid elkaar met de as  van de brandstapel als teken dat ze het kwaad zullen overwinnen. Als teken van de natuur die in bloei komt te staan bestrooid en besprenkeld men elkaar met gekleurde poeder en reukwater. Het feest duur tot de volgende dag.

Met als zoveel  feesten is in de loop van de tijd het religieuze aspect naar de achtergrond gedongen en is het voor veel mensen toch vooral een vrolijk feest. Met het Holi niet anders. Hoewel er ook aan de religieuze kant echt aandacht aan gegeven wordt.

Ik heb met de kinderen het verhaal gelezen en geprobeerd om het te vertalen naar hun beleefingswereld. Het was vorig jaar een succes en dus zijn we ook dit jaar naar Rotterdam gegaan om het te vieren. Gewapend met flesjes gekleurde poeder rennen ze met tientallen andere kinderen over het terrein en zijn binnen de kortste keren bedekt met een dikke laag kleuren. De sfeer is geweldig. Je moet niet raar op kijken als je van wild vreemde mensen een aai in je gezicht en over het hoofd krijgt met een hand vol poeder, Subh Holi! Iedereen is welkom als je maar met respect mee doet. 
En ik word er erg blij van als ik zie dat er naast de hindoes ook moslims en christenen aanwezig zijn en hun gelukswensen over brengen. 
Wij hebben er weer van genoten en zijn weer een ervaring rijker. 


foto's van Marian Vermeeren.

Reacties

  1. Zo gaaf dat jullie dit de kinderen mee geven. En wat zien jullie er prachtig uit met al die kleurtjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! We vinden het ook erg belangrijk om hun horizon te verbreden.

      Verwijderen
    2. Bedankt! We vinden het ook erg belangrijk om hun horizon te verbreden.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon

Maria Lichtmis