Palmpasen en het Paasfeest

Het viel me deze week voor het eerst echt op dat het al echt licht is al we naar school fietsen. En dat de knoppen in de bomen steeds dikker worden. De lente is weer aangebroken.
Als kind keek ik vanaf kerst echt uit naar de lente en het paasfeest. Pasen was onlosmakelijk verbonden met de lente en kon mij niet snel genoeg komen. En ik merk  dat ik dit jaar weer kinderlijk uit heb gekeken naar de eerste knoppen aan de bomen en het morgenlicht als de wekker gaat. Kleine vlinders kriebelen in mijn buik als ik de hazen op hun achterpoten zie staan in de weilanden en waterhoentjes als malloten achter elkaar aan zie rennen. Het is Lente!!
Moeder Aarde heeft haar wortelkindjes gewekt en brengt ze als bloesemkinderen naar de aardoppervlak. En zodra de natuur begint uit te lopen is de tijd voor het Paasfeest aangebroken, het feest van de opstanding uit de doodse materie.
Het zal niet verbazen dat, net als zoveel nu christelijke feesten de oorsprong echter ver voor de komst van Christus ligt. Zo ook het Palmpaas feest. Het was een feest om de wederopstanding van de natuur te vieren. Levenssappen beginnen weer te stomen, knoppen zwellen op, de bloemen gaan bloeien en in de stallen worden de eerste jonge dieren geboren. Het licht brengt nieuw leven.
Het is dus niet raar dat deze dag gekoppeld werd aan de opstanding van Christus.

De zondag voor Pasen is Palmzondag. De eerste dag van de Stille Week. Het is de dag, die ons herinnert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Het was druk in de stad vanwege het  Joodse Pesach. Ze wilde allemaal de lang verwachtte koning zien. Ze sneden palmtakken van de bomen, deze zijn altijd groen en symboliseren het eeuwige leven, en legde deze op de weg die Jezus ging.
Palmzondag is de eerste van de 8 dagen die  de Stille Week vormen.

Maandag, verbonden met de maan, op aarde alleen 's nachts zichtbaar maar haar ritme heeft zoveel invloed.

Dinsdag, verbonden met Mars, de planeet van de strijd.
De Farizeeƫrs en schriftgeleerden gaan met Jezus de strijd aan. Zij verdedigen het ouden tegen het nieuwe dat Jezus wilt brengen.

Woensdag, verbonden met Mercurius, de beweeglijke planeet.
Er heerste grote onrust in Jeruzalem die eerste dagen en op woensdag trek Jezus zich terug met zijn volgers. Maria Magdalena zalft zijn voeten met zeer kostbare olie. Judas vindt dat het geld beter aan de armen had gegeven kunnen worden. Verspilling van geld. Judas was zeer sociaal en wilde vooral dat de mensen het beter kregen.   Maar Jezus neemt het van Maria Magdalena op "binnenkort ban ik er niet meer, maar de armen zullen er altijd zijn". Judas verlaat boos de groep en verraad hem voor 30 zilverstukken.

Donderdag, verbonden met Jupiter, de planeet van de wijsheid.
Ook wel witte donderdag.
Het volk bereid zich voor op de seideravond, ter nagedachtenis aan de laatste avond voor de vlucht uit Egypte. Ook Jezus vierde deze avond. Hij wast de voeten van zijn leerlingen en daarna gaat hij voor bij het avondmaal.
Later die avond ontmoet Jezus de doodsengel in de tuin. Hij weet dat hij spoedig zal sterven. Hij vraagt zijn leerlingen met hem te waken maar zij vallen steeds in slaap en Jezus wordt gevangen genomen.

Vrijdag, verbonden met Venus, planeet van de liefde en vruchtbaarheid.
Goede vrijdag.
De dag dat Jezus sterft doet hij dat uit liefde en zijn geloof in een betere wereld.

Zaterdag, verbonden met Saturnus, soms afgebeeld als de dood met een zeis.
Het lichaam van Jezus is begraven. Maar iets blijft in leven. De geest is zo sterk en daalt af naar onderwereld en daar begint de opstanding al.

Zondag, verbonden met de zon, planeet van het licht.
Het graf is leeg. Het licht, de geest is nog 40 dagen onder de mensen.

Het verhaal van de opstanding is voor kleine kinderen nog maar moeilijk te bevatten en misschien wil je ook de christelijke kant van Pasen niet zo zeer benadrukken.
Blijf dan dicht bij de natuur en haar wederopstanding uit de dood.





Reacties

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon

Maria Lichtmis