Schoolfruit en goed gevulde trommeltjes

Schoolfruit 
Een ouder blog uit 2013 en het gaat over de oude school van mijn kinderen. 
Maar nog steeds weer lees ik over scholen die een 'gezond' eet beleid hebben maar daar zo blind op staren. Laatst weer een school waar alleen brood gegeten mag worden en 1 stukje fruit. 
Terwijl er steeds meer mensen zijn die juist minder brood eten en hun kinderen een prima alternatief bieden.
Blijf kritisch naar je school, laat je kinderen zo gevarieerd mogelijk eten en staar je niet blind!


Belangrijk:
Dit blog kan boosheid opwekken en mensen met lange tenen raad ik aan op het kruisje recht boven in de hoek te klikken. 
Voel je je aangesproken en denk je dat ik het over jou heb.... ik ga graag in discussie dus laat je reactie hier achter op het blog en niet ergens achter mijn rug.

** einde waarschuwing**

Opvoeden moet!

Met veel folders, toeters en bellen werd er in september aangekondigd dat de school van de kinderen ook dit jaar weer mee zal doen met het "Europees schoolfruit programma". 20 weken lang krijgen de kinderen 3x per week een stuk fruit of groenten.
Rond dit project zitten ook smaaklessen en andere lespakketten die school kan gebruiken om de kinderen en ouders te informeren over het belang van goede voeding en over  het eten van groenten en fruit.
Mensen die mij kennen, snappen dat ik hier erg blij mee was. Vorig jaar heb ik het koekbeleidop school al een keer aangegrepen om eenblog te schrijven en daar kwam kritiek op. De reacties waren soms echt heel persoonlijk en veel moeders voelde zich  aangesproken. Die ouders raad ik dan ook aan om maar niet meer verder te lezen want ik ga nu nog een stukje verder en houd me echt niet in.

In de brief van school stond "de leerlingen krijgen op de dagen woensdag t/m vrijdag school uit het EU programma, dit zal worden geleverd door Greenery in Barendrecht. Op deze fruitdagen hoeven de kinderen geen koek mee van thuis mee te nemen. De school zal er zorg voor dragen dat het fruit op school wordt opgegeten en niet in de prullenbak beland. Fruit dat overblijft zal uitgedeeld worden aan de kinderen die het mee naar huis willen nemen"

Prima uitleg en duidelijk, lijkt mij. Geen koeken mee op de fruitdagen!
Maar al na een paar weken kreeg ik van mijn kinderen te horen dat het helemaal niet zo goed ging met die fruitdagen. Het viel mij ook wel op dat mijn kinderen wel erg veel fruit mee naar huis namen. Er was duidelijk veel over in de klas. Af gelopen woensdag hoorde ik dat er geen fruit was op school omdat het geleverde product bedorven was. Erg jammer en ik vroeg dus aan mijn zoon wat hij dan gekregen had. 'Nou niks. De andere kinderen hadden allemaal een koek bij, maar ik niet, want dat mag niet van jou!' Mijn verbazing was groot, al de kinderen hadden een koek van thuis bij zich? Maar de afspraak was toch GEEN koek op fruitdagen? Na een gesprekje met zoon weet ik dat hij een van de enige is die echt nooit een koek bij zich heeft op de fruitdagen. De rest heeft bijna altijd een koek bij en eet dus geen fruit. Ook weet ik nu dat 50% van het fruit wel degelijk in de prullenbak verdwijnt. 
De dag er na meteen naar het hoofd van de school gegaan om eens te vragen of ze er van wist en of ze er ook nog iets aan wilde gaan doen. 
De uitleg was zo verbazingwekkend dat ik er echt even over na moest denk.
Ja de school weet dat er steeds meer koeken worden meegenomen van thuis, en dat er dus steeds minder fruit wordt gegeten. Maar school vindt dit de verantwoordelijkheid van de ouders en gaat zich er niet mee bemoeien. Het is niet aan de school om deze discussie en strijd te voeren. "Ruth, als jij die kruistocht wilt voeren is dat goed maar wij mengen ons er niet in"
En daar sta je dan, ik wilde heel veel zeggen maar aan de toon en houding was het duidelijk. Deze school is niet in voor een discussie. 
Met andere woorden, we maken een paar regels maar doen  vervolgens niks aan de handhaving of overtreding van deze regels. En dat snap ik dus echt niet. Een school, en zeker deze school, is zo vol van principes en regels omtrent kleding en gedrag van de leerlingen. Maar als het om de gezondheid van de kinderen gaat zijn ze laks en ongeinteresseert. En de ouders?Die gaan letterlijk in tegen een regel die school heeft opgemaakt. Dat lijkt mij nou niet het goede voorbeeld. 
Maar ik vrees dat dit goede voorbeeld het hele punt is. 
Gezond zien eten, doet gezond eten. 

Toen ik mijn verbazing tegen enkele ouders uitte kreeg ik in al de gevallen te horen dat zij ook koeken meegaven. 'Want mijn kinderen eten zo slecht en dan krijgen ze helemaal niks te eten op school' 



LET OP, nu word ik giftig, afhaken en wegkijken kan nu nog, verder lezen voor eigen risico.



Het hele EU schoolfruit programma is er voor gemaakt om kinderen leren fruit te eten. Op de eerste plaats  vind ik dit ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Ouders moeten hun kinderen leren dat alles eetbaar is en dus dat fruit lekker en gezond is. Het beste werkt dit met het goede voorbeeld geven. Maar als er zo veel kinderen zijn die bijna geen fruit eten of alleen een banaan, dan is er toch ruimte voor verbetering. En waar zijn de meeste kinderen het meeste? Waar leren ze toch al? Juist op school. Dus waarom geen onderwijs over gezonde voeding en hoe je "lief bent voor je lichaam". 
Leer de kinderen en de ouders dat gezond niet moeilijk, vies en ongezellig is. Stop met het volproppen van de kinderen met hele slechte gewoontes. 
Mijn nekharen gaan echt overeind staan als ik mensen hoor zeggen dat hun kinderen niks anders eten dan alles geprakt of met appelmoes.  En fruit daar moeten ze helemaal niks van hebben. De kinderen moeten op  zwemles om te leren zwemmen, dat nemen de meeste heel erg serieus. Veiligheid voor alles. Maar waarom leer je je kinderen dan niet wat veilig is voor je lichaam. Is dat niet niet net zo belangrijk? Daar moet je heel je, hopelijk zeer lange leven meer doen. De  kinderen leren zo veel goede lessen die waardevol zijn voor hun verdere leven, maar stoppen zich zelf vol met slecht eten! 

Volgens mij is veel gewoon onwetendheid, ouders weten vaak niet dat bepaalde producten slecht zijn. Ja reclames en campagnes van Het Voedingscentrum werken daar zeker ook aan mee.   En daarom is zo'n programma over schoolfruit een mooie gelegenheid om gezonde gewoontes aan te leren. En dat gaat echt niet door een appeltje uit te delen, dat snap ik ook wel. Maar met een goed programma er omheen, met smaaklessen, excursies en gesprekken in de klas moet er toch een zaadje geplant kunnen worden dat langzaam uitgroeit tot een gezonde keus.  Maar als school elke poging ondermijnt kan je er nog zo veel kunstmest opgooien als je wilt, dat zaadje zal niet aarden en zeker niet opkomen en gaan bloeien. 
Ouders denken dat ze het beste doen voor hun kinderen, en dat zo'n koekje mee naar school echt geen kwaad kan. Het gaat ook niet om dit ene koekje. Maar door het koekje mee te geven zeg je dus dat het fruit niet lekker is. Het verkeerde voorbeeld dus.  De keus moet gewoon simpel zijn, vandaag eten we fruit. Punt! Lus je het niet? Prima, dan proef je wat en de volgende keer weer. Zo leer je eten. 


Oh mijn kinderen zijn ook echt geen heilige alles eters hoor. Ik heb ook vaak lange tanden aan tafel en het liefst eten ze elke dag friet, pizza of pannenkoeken. Maar het is mijn taak als opvoeder om ze ook te leren wat goed voor ze is. En dat doe ik door ze duidelijk te maken dat alles eetbaar is en wat gezond en minder gezond is. We hebben thuis drie categorieën,GEZONDOK, EN SLECHT.  80% van de voeding valt onder de eerste groep. Bruin brood, groenten, fruit, vis, vlees enzo. Onder OK valt bij ons, wit brood, zoet beleg, koekjes, chips, snoep. Deze producten mag je eten maar hou het beperkt.  SLECHT is bij ons, frisdranken, alles met kunstmatige zoetstoffen, alle light producten en de meeste kant en klaar producten.
 Ik raad ik de kinderen af om deze dingen te eten. En nu ze nog jong zijn kan ik ze dat nog leren. En zo een goede gezonde bodem leggen voor het zaadje dat later zal uitgroeien tot een eigen gezond leven. 

Reacties

  1. Mooie blog!! Goed streven en eigenlijk zo logisch....Zulke programma's horen ze de ouders al bij het consultatiebureau mee te geven. Ongelooflijk dat voor vele mensen een stukje fruit niet eens basis voeding is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon

Maria Lichtmis