Paddenstoelen met pit

It's alive......

Dat je energie krijgt van koffie weet iedereen wel, maar dat je er ook reuze schimmels mee kunt kweken is voor vele nieuw.
Omdat ik me soms verveel en gewoon nieuwe dingen wil uitproberen ben ik eens aan de slag gegaan met het kweken van oesterzwammen. Ik ken de Rotterzwam al een poos. Een super leuk bedrijf dat zich als doel stelt om zo veel mogelijk producten te hergebruiken. Zo verzamelen ze koffieprut om het te gebruiken voor de kweek van oesterzwammen. Ook verkopen ze growkits waarmee je zelf thuis op het aanrecht je eigen zwammetjes kunt kweken. En dat ben ik dus ook gaan doen.


Eigenlijk is het heel simpel.
Ik kocht 2 zakjes broedsel (gedroogde schimmel). Ik wil een experiment doen met een emmer met alleen koffieprut en een emmer met koffieprut en gft afval. 
Prepareerde 2 emmers met deksels van 5 liter, maar kleiner (2,5liter) kan ook.




Week 1:
Laagje koffieprut met broedsel mengen. In de tweede emmer voeg ik ook nog wat groenten schillen toe.
Na 3 dagen ontstaat er een wit dekentje van schimmel. Als de deken volledig is 'voed' ik met een nieuwe laag koffie en gft afval.



Week 2:
Zo door. De schimmel wordt steeds dikker.
Eigen hoef je alleen maar te zorgen dat je genoeg koffieprut verzamelt. In de koelkast is dat nog 1,5 week houdbaar. Dus het is een beetje raar, maar ik stond dus klaar met een bakje om op school de koffieprut te verzamelen. En werd ook oprecht blij toen de Man met een grote bak prut thuis kwam van zijn school. Echte liefde toch...



Week 3:
 En na 3 weken zag ik dat er verticale stammetjes groeide op de plekken waar er gaten in de emmer zitten. Na e nog een week piepen de eerste oesterzwammen door de gaten en dan gaat het snel. Binnen 2 dagen zijn ze gigantisch en kan ik de eerste oogsten.
Ik blijf voeden. Zodat het broedsel bij alle gaten is geweest en de emmer vol is.



En daarna.....
Dan is het de bedoeling dat ik de emmers leeg maak en wat wit broedsel apart hou om weer van voor af aan te beginnen. Wat je overhoud is een soort compost en gebruik ik weer op de moestuin.
Pas na deze stap kan ik zeggen of de oesterzwammen met gft afval beter groeide dan die met zonder. Tot nu toe loopt de emmer MET gft iets voor in de groei. Waarschijnlijk omdat het gft afval (rauwe groenten en fruit schillen) iets vochtiger is.

Hier een link naar een YouTube serie van de Rotterzwam met uitleg.
Hier kan je een broedsel kopen Nederland  en BelgiĆ«





Reacties

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon

Maria Lichtmis