maandag 24 november 2014

Weekboodschappen Bespaar Uitdaging

Het is een wekelijks terugkomend en noodzakelijk kwaad, de weekboodschappen. De een doet het voor een hele maand in een keer de ander gaat elke dag naar de supermarkt. De een heeft een weekmenu de andere verzint ter plekke wat er gegeten gaat worden.  Hoe je methode ook is, de kosten zijn ongeveer gelijk.
Het Nibud geeft aan dat een gezin met vader-moeder en twee kinderen onder de 10 jaar gemiddeld €100 per week uit geven aan weekboodschappen.  Ik vraag me ook af of dingen als tandpasta, wc papier en schoonmaak spullen ook in dit bedrag zijn opgenomen zijn. Als ik naar mijn eigen budget kijk kom ik lager uit. Zeker in tijden van goed op de kleintjes letten. Een goede vriendin die met drie opgroeiende tiener kinderen in huis zat kreeg van de sociale dienst een bedrag van €45,- per week voor het hele gezin. Dat is €1,60 per persoon per dag! De Wereldbank heeft de grens van echte armoede getrokken op $1,25 per dag. Dus met de €45,- per week zit het Nederlandse gezin maar net iets boven die grens. Kwalijk als je het mij vraagt.  Maar zelfs zij redde het om goede en gezonde boodschappen te doen.

Maar terug naar mijn idee over de weekboodschappen. Ik heb in de loop van de jaren een beetje een manier van werken gekregen die voor ons prima werkt. Een combinatie van koopjes jagen en biologische producten. Want vaak hoor ik mensen zeggen dat ze met een strak weekbudget geen biologische of gezonde keuzes kunnen maken. Iets waar ik het niet mee eens ben en zal nu ook laten zien hoe het wel kan.

Voorraad lijst
Maak een lijst met basis producten die je veel gebruikt en gewoon altijd in huis wilt hebben. Denk aan rijst, pasta, blikjes tomaten, bloem, blikken bonen... Dit is natuurlijk voor ieder huishouden anders. Deze producten koop ik zo voordelig mogelijk. Dus bv van het basic merk van de AH (voorheen Euroshopper). Zelf koop ik rijst in de voordeelverpakkingen van de Jumbo, zilvervlies en witte rijst. Je moet hierin gewoon een routine krijgen en je eigen smaak vinden.
Ik zorg er voor dat ik altijd voorraad heb.

Eigen budget merk
Bijna al de supermarkten hebben tegenwoordig een eigen basis merk. Een low budget lijn met eigenlijk al de standaard producten. Mooie manier om te besparen. Al moet ik er bij zeggen dat de smaak niet altijd top is en ook de samenstelling van de producten niet altijd aansluiten bij mijn idee over eten. Zo zal ik nooit de goedkoopste fles met aanmaak limonade kopen omdat daar heel veel suikervervangers in zitten. Dan betaal ik liever wat meer voor een A-merk met alleen suiker.
Ik hoor veel mensen positief over het BASIC merk van de AH en zelf ben ik daar ook tevreden over. Ik heb ook ontdekt dat dit merk in bijna al de gevallen voordeliger is dan prijsvechters als Lidl of Aldi.

35% stickers
 Op zaterdag ochtend is er bij de AH in mijn dorp en het volgende dorp altijd heel veel vlees afgeprijsd. De 35% stickers lachen je te gemoed. Ik koop dan zoveel vlees als ik in de diepvriezer kwijt kan. Mijn voorkeur gaat uit naar onbewerkt vlees, dus runderlappen, gehakt, kip, speklapjes enzovoort. Hier kan ik het meeste mee en passen in mijn manier van koken. Soms neem ik bewerkt vlees mee als worst of hamburgers. Zo heb ik voor een redelijk bedrag toch ruim vlees op voorraad.
Deze stickers zijn niet alleen op vlees natuurlijk. Maar op heel veel producten. De AH heeft een snel sticker beleid. Dat wil zeggen dat producten snel afgeprijsd worden als de datum in zicht is. Dit zorgt er voor dat de producten nog van goede kwaliteit zijn en toch aantrekkelijk geprijsd. En dus verkocht worden. En niet weggegooid hoeven worden. Een supermarkt als Plus gaat pas later over tot afprijzen en dan is de kwaliteit van bv groenten al een stuk minder. En moet er meer weggegooid worden.  De AH trekt ook echt klanten met deze strategie. Doe er dus je voordeel mee.
En leuke bijkomstigheid , ik koop ook nog wel eens producten die ik anders niet zou kopen voor de volle prijs en ontdek dan weer nieuwe dingen.
LET OP, koop geen onnodige producten die je eigenlijk niet nodig hebt , ook al zit er een 35% sticker op!

Perfecte combinatie
Als ik toch eens zo veel geld had dat ik nooit meer hoefde na te denken over een boodschappen budget. Oh wat zou ik dan gelukkig zijn. Niet dat ik me dan vol zou eten aan luxe artikelen hoor. Maar ik zou wel blij worden van bijvoorbeeld alles biologisch en het liefst ook nog eens met demeter keurmerk. Wekelijks een groenten en fruit pakket en vlees van een echte biologische slager. Gewoon omdat het goed voelt.....
Maar zover is het nog lang niet en of het ooit zover zal komen is maar de vraag. Dus tot die tijd moet ik een keuze maken. Ik kies er bewust voor om al mijn zuivel en zo veel mogelijk groenten  biologisch te kopen, rauw melk  en yoghurt van de demeter boer (gelukkig bij ons in het dorp), bio roomboter en  groenten en fruit van de AH of de markt. Deze laatste is trouwens DE perfecte plek om grote hoeveelheden groenten en fruit in te slaan voor de hele week. Het is het ritje er naar toe echt zeker waard.
Zo kocht ik pas een kist van 10 kg tomaten voor €2,- Ik heb er ketchup, pastasaus en pizzasaus van gemaakt en ingevroren. Ideaal.

Doordat ik dus aan de ene kant basic inkoop, op stickers let en geen overbodige producten aanschaf houd ik geld over om juist die bio producten te kopen die ik belangrijk vind.

Ik wil jullie vragen om de uitdaging aan te gaan om 30 dagen lang bij te houden wat je uitgeeft aan boodschappen. En dat is inclusief, wc papier, diervoer (behalve als je een paard en of kudde schapen hebt) en verzorgingsproducten . Maar exclusief kleding en kadootjes.
Na die 30 dagen heb je een mooi overzicht wat je uitgeeft en dan komt deel twee. Probeer 20-50% te besparen. Voor de een zal 20% net haalbaar zijn omdat daar het budget al pasklaar is. Maar een ander zal meer kunnen besparen omdat er ineens bewust boodschappen gedaan gaat worden.
Ik zal vanaf 1 december bijhouden wat ik uitgeef. Rond de kerstdagen zal ik ook bijhouden wat ik aan kerst kwijt was. 


Doen jullie mee???9 opmerkingen:

 1. Mjah, ik merk dat mensen die prijs vechten veel adresjes af gaan. En dat is helemaal geen slecht idee maar als je zelf geen auto hebt en/of rijdt is dat gewoon niet haalbaar. Ik ben al blij dat ik nu eens per week de boodschappen kan doen omdat we dan toch een uurtje moeten doden in een wat grotere plaats waar mijn vriend ons heen 'moet' rijden. Maar hij heeft ook geen tijd om verschillende dorpen/winkels met me af te struinen op zoek naar stickers ed.. Dus ik ga momenteel (maar dat stopt ook weer over een poosje) eens per week naar de Lidl en bij de AH scoor ik nog wat stickerdingen. Ik heb alleen ook geen grote vriezer dus echt inslaan is er helaas niet bij. Misschien dat die vriezer er nog wel komt maar dat adresjes afrijden gaat 'm voorlopig niet worden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, je moet het altijd doen zo als het gaat. En ik fiets ook wat extra kilometers om bijvoorbeeld naar de markt te gaan. Ik vind het prima nu het gaat. Ik denk ook dat het rondrijden in de auto opzoek naar koopjes niet echt besparend is, want de kosten voor benzine zijn ook mega hoog.
   Roeien met de riemen die je hebt ;-)

   Verwijderen
 2. Lijkt mij een leuke uitdaging! Ik wil wel meedoen. Maar hoe ga je het dan doen? Eens per week al je boodschappen plus de prijzen daarvan op je blog zetten?
  Voor mij zal het hopelijk goed werken om er flink bij na te denken, want ik heb juist in december een heel krap budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe je het voor jezelf gaat doen is natuurlijk aan jou. Ik wil er best een paar blogjes aan wijden. Je kan ook op je eigen blog het bijhouden en dan linken we elkaar.
   Leuk dat je mee doet. Ik vind het best eng. Ben bang dat ik toch stiekem meer uitgeef dan ik eigenlijk dacht.

   Verwijderen
 3. Wij houden al een aantal jaar ons budget bij. We zitten op ongeveer €300 per maand.
  Een keer per week doen we het gros van de boodschappen en door de week vullen we aan wat we nog nodig hebben. Dat zijn dan vaak de verse spullen zoals brood en fruit. Aanbiedingen afrijden doen we niet. Maar we letten wel heel goed op de prijzen in de winkel. Kortingsstickers pakken we mee als we ze tegen komen en we kijken regelmatig in de bak met afgeprijsde producten bij onze Jumbo. (laatst JonniedeBoer kruidenmix voor maar 50ct!)
  Op die manier houden we voldoende budget over om iedere week een Proef Vitatas met biologische groente te halen. We hebben een abonnement van €10 per week. Daar zit voor ons gezin (2 volw + 2 kinderen van 8 en 5) voldoende groente in voor 4-5 maaltijden. Hier en daar aangevuld met standaard dingen zoals champignons, ui, tomaat, komkommer, maïs en paprika. Ook daarvan probeer ik zoveel mogelijk de bio varianten te pakken.
  Naast dat ik iedere week een goed idee heb van mijn budget voor groente, vind ik het ook heel erg makkelijk zo'n abonnement. Ik hoef niet meer te bedenken waar ik mijn groentela mee vul, dat wordt voor me gedaan. En als de ingrediënten voor het grijpen liggen, vind ik het bedenken van een menu stukken makkelijker.
  Bovendien heb je zo niet alleen bio groente, maar ook altijd van het seizoen, wat ook nog eens heel goed voor je weerstand is.
  Ik ben trouwens wel benieuwd of ik ons budget nog wat kan aanscherpen. Dus ik wil de uitdaging wel aangaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn zo'n vitatas, dat heb ik ook een poos gehad. Alleen de leverancier hier stopte er mee. Nu moet ik er echt voor met de auto weg en daar heb ik niet altijd tijd voor.
   Heb jij nooit dat er dan veel groenten blijft liggen? Na weer een witte kool of snijbiet raakte bij mij de inspiratie een beetje op.

   Verwijderen
 4. Ik ga zeker mee doen! Het salaris staat op de stoep, dus mijn 30 dagen gaan in!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Loop je nou niet het risico dat je bij de AH te veel randartikelen in je kar gooit? Dat zou ik heel veel hebben vrees ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je mee doet. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
  Volgens mij loop je bij elke winkel wel het risico tot extra boodschappen, maar dan moet ik maar streng zijn tegen mezelf.
  Vandaag zwichtte ik voor een zak taai taai....

  BeantwoordenVerwijderen