Er zitten ook voetjes onder.

Ik heb geen idee waar het aan ligt maar de laatste tijd erger ik mij nog al aan wat dingen. Eigenlijk heb ik geen idee waar door dat komt, zou het de leeftijd zijn of misschien toch gewoon de mensen om mij heen? Maar ik zou makkelijk een ergernis top 3 kunnen maken elke week. Deze week waren het er twee (maar het is pas woensdag)

Ergernis 1:
De paniekerige reactie van die 16 miljoen weermannen en vrouwen als het weer in Nederland een keertje uit de ban springt. Code geel-oranje-rood, supercellen, afwateringmaatregelen.... En dan heb ik het nog niet over die honderden updates op facebook en twitter met "ja het regent in Lutjebroek nu ook heel hard". Gelukkig is het extreme weer in Nederland net zo kortstondig als de roem van een talentenjacht sterretje en kunnen we morgen weer genieten van een gewone doorsnee Hollandse dag.

Ergernis 2:
Dit is eigenlijk meer een verwondering, een "daar valt mijn bek nou van open' situatie.

Afgelopen maandag fietste ik met de kinderen terug van de trainingen in het dorp hier naast. En toen kwamen we dit bord tegen. Afzetplek staat er op.En ik zie duidelijk een klaarovermoeder (of is dat nu de uitstapmoeder geworden) en kinderen die uit een auto stappen en naar school gaan. 
En pas later die avond viel bij mij het kwartje en werd ik er zelfs een beetje boos over. 
Even de feiten op een rijtje. De school staat in een dorp met een straal van max 3,5 km. De school ligt redelijk centraal en heeft een lokale functie en het is zeker geen streekschool. De school is vorig jaar nieuw gebouwd en er staat een redelijk groot fietsenhok. Waarom is het dan nodig om de doorgaande weg aan te passen, de verkeerssituatie te wijzigen en borden te plaatsen zodat de kinderen veilig uit de auto kunnen? Dit was nodig omdat er elke dag bizarre situaties ontstonden die je tegenwoordig bij zo veel scholen ziet. Drie dubbel geparkeerde auto's, deuren die zomaar open gegooid worden en ouders die met haast en te hoge snelheid weg scheuren. Dus passen ze de weg aan en zetten borden neer. Maar is het niet veel eenvoudiger om tegen die ouders te zeggen "KIJK EENS ONDER JE KIND, ER ZITTEN OOK VOETJES ONDER!" En die voetjes zijn gemaakt om te lopen en fietsen. Er passen schoenen aan en je kunt je kinderen kleden zodat ze het warm hebben in de winter en droog blijven als het regent. Ze zijn niet van suiker (hoewel.....gezien de grote hoeveelheid zoetigheid die ze binnen krijgen....maar dat is een andere ergernis) ze verdwalen niet op weg naar huis en die enge kinderlokker in dat blauwe VW busje zit nu in Zwolle, las ik net op facebook. 

Het stond bij een nieuw aangelegde vluchtheuvel en parkeerplaatsje bij een school.
Maar we hebben haast, we moeten naar ons werk, ze moeten een enge weg oversteken. Ik kan de argumenten van de autorijders zelf ook wel verzinnen, alleen ik geloof ze niet. Haast? Sta 30 minuten eerder op, een rustige ochtend zonder stress is zo fijn en heb je de hele dag plezier van. Werk? Vind ook ik een heel goed argument, maar kijk dan toch of het mogelijk is om je kind bv alleen te laten gaan of ga wat eerder met de fiets weg en begin 30 minuten later. Gevaarlijke situaties onderweg? Dit is echt onzin en zelfs een beetje gevaarlijk, want zo leren de kinderen nooit om zich in het echte verkeer te bewegen. En dan is het einde groep 8 en moeten ze ineens wel een flink stuk fietsen, met al de gevolgen van dien. Ik zeg het wel vaker, maar leer je kinderen al jong goed fietsen en lopen in het verkeer, of je nu in de drukke stad woont of net zo als bij ons in een mini dorp zonder stoplichten en maximale snelheid van 30km. (op 200m na daar mag je 50) 
Kinderen moeten gewoon vrijheid hebben, met blauwe plakken thuis komen en niet willen zeggen hoe ze er aan komen, soms in de sloot vallen en vooral buiten, zonder constante ouder controle plezier hebben.
Jaarlijks gaan er tonnen naar sportstimulatie programma's op scholen en toch worden de kinderen steeds dikker. Haal die borden weg en stop met symptoom bestrijding. Als mijn voorband langzaam leegloopt kan ik de fietspomp achter op de fiets binden en om de 5 km de band oppompen, of ergens aanbellen om een fietspomp te lenen. Ik zou veel extra werk moeten leveren om op mijn bestemming aan te komen. Veel makkelijker is het toch om even te investeren en die band goed te plakken. Dan kan ik er weer goed op fietsen en heb ik nergens last van. Ja ik zal het bandenplakken even onder de knie moeten krijgen maar dan heb ik er ook mijn verdere leven profijt van.
Investeer in de gezondheid van de kinderen, leer ze omgaan met hun lichaam en leer ze bewegen. Dan heb je geen afzetplekken, uitstapmoeders en sportstimuleringsprogramma's meer nodig. Dat geld kan dan naar het vergroenen van de schoolpleinen, de gezonde school en uitgeruste docenten. 

Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amen! Buitenspelende kinderen zijn tegenwoordig zeldzaam.. ja in afgesloten binnentuinen. Kinderen mogen niet meer vies worden. En van fietsen breken ze doormidden blijkbaar. Let eens op al die mobiele telefoontjes? Ik speelde hele dagen buiten. Mocht daarbij de hele wijk door. Er waren ook kinderlokkers, maar daar helpt dat mobieltje ook niet tegen. Hoe ik dan wist hoe laat ik thuis moest zijn? Als de lantaarnpalen aan gingen, of als mijn ouders vanaf het balkon hun onmiskenbare fluitje floten. Wij leerden fluiten zodat ze wisten dat we het hadden gehoord (en vaak waren we rond etenstijd al in de buurt. Dan kregen we trek)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Sokken breinen - Het basis patroon

Maria Lichtmis