Sokken breinen - Het basis patroon


Als je dit blog even snel door kijkt, bekruipt je wellicht een gevoel van vluchten, kop in het zand en “oh dat ga ik nooit leren”. Maar ik beloof je dat je met wat oefenen, doorzettingsvermogen en een goede dosis humor over een paar weken, twee warme sokken aan je voeten hebt zitten. 
Echt het lijkt een stuk ingewikkelder dan het is!

Basismateriaal

5 breinaalden maar 2,5
100 gr sokkenwol
2 steekmarkeerders
Stopnaald
Schaar

Afkortingen en termen

GK = goede kant
VK = verkeerde kant
R = recht of tricosteek 
AV = averecht
AV afhalen = de steek insteken als AV maar zonder te breien overzetten op de andere naald. 
Rsbr = recht samen breien
St = steken
Boordsteek = 2r2av 



Opzet en boord 

Kijk in de maattabel voor het aantal steken dat je op moet zetten voor jouw maat sokken. In dit boekje neem ik maat 38 als voorbeeld. 
Zet het juiste aantal steken op +1. Deze +1 wordt gebruikt om de cirkel te sluiten. Verdeel ze gelijk over de naalden. De +1 op naald 4.
 Leg het vierkantje voor je op tafel, zorg dat de steken niet gedraaid op de naald zitten. Nu moeten we de cirkel gaan sluiten. Zet de laatste steek van naald  4 op naald 1. Brei deze steek samen met de eerste steek van naald 1. 
Nu kan je beginnen met het boord. Brei het aantal rondes dat is aangegeven in de maattabel in boordsteek. 

Het boord zorgt ervoor dat de sok goed op zijn plek blijft zitten. Wil je een sok die niet afzakt aan je been, brei dan een langer boord.

Het beenstuk

Hehe dat was best een klus. Gelukkig is nu het beenstuk aan de beurt. Lekker alleen maar recht, ook wel tricosteek genoemd. 
Kijk in de maattabel voor het aantal rondes.
En terwijl je nu het breien al aardig onder de knie begint te krijgen is misschien leuk voor een wist-je-datje, brei vooral rustig verder. 
Maar wist je dat het beenstuk vaak door de jonge meisjes uit het gezin werd gebreid. Moeder deed de technisch moeilijkere stukken zoals boord, hiel en teen, maar de makkelijkere stukken werd uitbesteed aan de dochters. Zo kon moeder de volgende sok op de naalden zetten, want er waren altijd voeten die warmte nodig hadden. Helaas, werden de jongens nog niet betrokken in de schone kunst van het breien. 

De grote hiel

Nee het wordt nu niet onwijs moeilijk. Die grote hiel heeft vooral last van grootheidswaan. Echt, het is niet meer dan een recht lapje met de helft van je aantal steken. 
Brei naald 1 en keer het werk, je kijkt nu naar de verkeerder, is averecht kant. Brei AV terug over naald 1 en ga door met naald 4. Keer het werk. 
Nu heb je alle steken op 3 naalden, 1 met de helft van de steken en 2 met een kwart. Die 2 doen nu even niet meer mee. Die negeren we voorlopig even. 
Brei naald 1  R. Keer het werk.  
Haal de eerste steek AV af, haal de draad naar achter en brei 2 st R. Haal de draad naar voren en brei AV tot de laatste 3st. Haal de draad naar achter en brei 3st R. Keer het werk. 
Haal de eerste steek AV af en brei de hele naald R. Keer het werk. 
Haal de eerste steek AV af, haal de draad naar achter en brei 2st R, haal de draad naar voren en brei AV tot de laatste 3st. Haal de draad naar voren en brei 3st R.
 Keer het werk en herhaal dit tot je het juiste aantal ribbels hebt. Eindig met een R-naald.
Aan de zijkant van het lapje komt een rij met V-tjes waar we straks makkelijk steken mee kunnen opnemen. 
Het is even goed lezen en oefenen maar ook dat kan jij! 

De kleine hiel

Dit is het kleine wondertje dat een sok een sok maakt. De kleine hiel zorgt er namelijk voor dat de sok ‘de hoek om gaat’.
Kijk in de maattabel voor de juiste steekverhouding. In dit voorbeeld gebruik ik maat 38 en is mijn steekverhouding 10-12-10.

Brei 10st AV, dan de eerste 11st van de middelste 12. Brei st12 en st1 van de volgende 10 AV samen. Keer het werk.
Haal de eerste steek AV af, Brei 11st en haal de 12e Av af, brei de volgende steek en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek heen. Keer het werk. Haal de 1est AV af, brei 11st en brei de 12e en de volgende samen. Keer het werk.
 Herhaal dit tot de buitenste steken allemaal op zijn.
Maar kijk nu eerst eens goed naar wat je hebt gedaan. Als het goed is zitten er 2 kleine openingen tussen de middelste 12st en de rest. Dit maakt het breien aanzienlijk makkelijker, want je hoeft niet meer steeds te tellen. Let steeds goed op deze opening. 
GK= haal 1e st AV af, brei R, haal de laatste st af, brei de volgende en wip de vorige er overheen.
VK= haal 1e st AV af, brei AV en brei laatste en eerste samen. 

De spie

Hoppa, er zit ineens een bocht in je sok! Netjes gedaan hoor.
Vanaf nu gaat het weer lekker recht toe recht aan. Was goed te doen toch? Ik ben trots op je dat je hebt doorgezet. Nu moeten we eerst weer een setje steken gaan op nemen, want anders past je voet straks niet in de sok. 
Kijk eens goed naar de grote hiel. Daar zie je ribbels en aan de zijkant van deze ribbels een steek die op een V lijkt. Door deze V gaan we steken opnemen. Kijk in de maattabel voor het aantal steken dat je moet opnemen. Leg je werk met de GK voor je. Neem met links het werk in je hand bij de ribbels en met rechts naald1. Steek de naald door de V naar achteren. Sla met je vinger de draad om de naald en haal de draad mee naar voren, dit is een steek. Haal zo het aantal st op die in de tabel staan. Begin net voor de eerste V en eindig met een extra st net na de laatste V. Doe het vrij strak, dan krijg je geen gaatjes. 
Hoera, naald 2 en 3 mogen weer mee gaan doen. Brei naald 2 en 3 in tricosteek. 
Nu moeten de volgende serie steken worden opgenomen. Begin weer voor de eerste V, werk dan door tot de laatste V en maak een extra steek om gaatjes te voorkomen. 
Brei dan de helft van het aantal steken die van de kleine hiel over waren. In het voorbeeld waren dat er 12, dus brei je er 6. Nu heb je het werk weer op 4 pennen staan. Alleen hebben naald 1 en 4 er nog veel te veel. Deze gaan we minderen en dat noemen we de spie. De spie zorgt voor een goede pasvorm aan de wreef van de voet. 
Brei 1e  naald R en brei de laatste 2st samen 
Brei naald 2 en 3 normaal. 
Haal de 1e st van naald 4 AV af, brei de volgende R en haal de eerste st over de gebreide st. 
Voor een normale voet herhaal je dit in elke 2e ronde. Voor een voet met een hoge wreef of een extra brede herhaal je dit elke 3e ronde. Net zo lang tot ook op naald 1 en 4 het oorspronkelijke aantal steken staan. 

De voet

Roep je dochter of zoon er maar bij, Het is nu weer een poosje lekker rustig rondjes breien.
Had je ooit gedacht zo ver te komen? Ja het was even puzzelen met die grote en kleine hiel en de steken op nemen. Maar je hebt doorgezet en je zult zien dat het bij de volgende sok al een stuk makkelijker zal gaan. 
Kijk in de maattabel voor het aantal rondes. Deze tel je vanaf de ribbels van de grote hiel

De teen

Er zijn een aantal manier om de teen te breien, maar ik vind de ronde teen het mooiste en lekkerste zitten. Zonder naaldjes aan de zijkant. 
Kijk in de maattabel voor het schema. 
In het voorbeeld van maat 38 moet ik het schema 5-4-3-2-1-0 volgen.

1e minderingsronde:
Brei 5st R, brei 2 st samen, brei 5st. Brei 2st samen (5R 2Rsbr) herhaal dit de hele ronde
Brei 5 rondes R. 
2e minderingsronde:
Brei 4st R, brei 2st samen, brei 4st R (4R 2Rsbr) herhaal 
Brei 4 rondes R
3e minderingsronde:
Brei 3R 2Rsbr herhaal 
Brei 3 rondes R
4e minderingsronde:
Brei 2R 2Rsbr herhaal
Brei 2 rondes R
5e minderingsronde:
Brei 1R 2 Rsbr herhaal
Brei 1 ronde R
6e minderingsronde:
2 Rsbr herhaal 

Je hebt nu ongeveer 10 st over. Knip de draad ruim (20 cm) af en haal de draad met een stopnaald 2x door alle steken voordat je de naalden verwijderd. 
Steek de stopnaald door de opening bovenop de teen en keer de sok. Trek de draad goed strak. Weef de draad een aantal keer door de steken zodat deze goed vast zit. 
Hecht ook de losse draad aan het boord af door deze door de steken te weven. Draai de sok weer goed en HOERA je eerste sok is AF!!! 

Het is je gelukt. Nu de tweede en je zult zien dat deze al een stuk gemakkelijker zal gaan.



Reacties

Een reactie posten

Meest bekeken

De kunst van het nat vilten

Michael geef mij moed!

Sint Jan

Maria Lichtmis